Mijn naam is Asha Dijkstra, voorzitter van de stichting Aara. Geboren in New Delhi, de hoofdstad van India, maar opgegroeid in Nederland, omdat ik geadopteerd werd. Nog steeds kom ik graag in mijn geboorteland. Altijd als ik in India ben verbaas ik me over de vanzelfsprekendheden die wij in Nederland hebben. We hebben een dak boven ons hoofd en kunnen water uit de kraan drinken, eten waar we zin in hebben en ook nog ontspannende dingen doen naast ons werk. De schrijnende contrasten tussen Nederland en India vind ik nog steeds heftig om te zien.
 
Een groot verschil tussen India en Nederland komt tot uiting in het onderwijs. In Nederland werk ik als onderwijskundig beleidsadviseur en zie dat onderwijs in India helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Bovendien zijn de omstandigheden waarin kinderen les krijgen soms schrikbarend. Zo is de hygiëne er vaak slecht, hebben kinderen niet altijd een lunch en zijn studiematerialen veelal maar beperkt of zelfs niet voorhanden.
 
Daarnaast is de positie van de vrouw in India niet vergelijkbaar met die van de vrouw in Nederland. Soms wordt een vrouw verstoten uit de leefgemeenschap omdat zij weduwe is. Of worden meisjes gedwongen tot prostituee of commercieel draagmoederschap. Zo ongelijkwaardig!
 
Voor mij redenen genoeg om Aara op te richten. Aara, van oorsprong een Hindi meisjesnaam, betekent een stukje licht brengen. Minimaal twee keer per jaar kom in India, waardoor ik persoonlijk betrokken ben en actief samenwerk met twee organisaties, op het gebied van onderwijs en verbetering van de positie vrouwen. Dankzij Aara kan ik samen met de twee andere twee bestuursleden activiteiten bedenken en uitvoeren die kunnen bijdragen aan meer gelijkwaardigheid in India. Iedereen verdient immers een volwaardig bestaan, een stukje hoop en licht!